14. maaliskuuta 2016

Gran Canaria - päivä 4: Käyskentelyä Gran Canarian Saharassa ja pikku retki Soriaan.

6.3.2016

Saavuimme siis talvilomallemme Kanarian saarista Gran Canarialle. Ensimmäinen kerta meillä, mutta tulomatkalla lentokoneessa kuulluista eläkeläisikäisten keskusteluista salakuunnellen pääteltynä suurimmalle osalle ties kuinkamones kymmenes matka. VIeläpä niin, että aina sama hotelli ja aina sama saari ja vielä sama ajankohtakin. Minusta kuulostaa tuiki tylsältä, mutta toisaalta myös turvalliselta :)

Viikonpäivä oli torstai. Vuokrasimme auton Teneriffan reissulta tutusta vuokraamosta nimeltä Cicar. Edullinen ja sujuva palvelu. Illalla jo noudimme kisarekvisiitan ja perjantaina himmailimme sopivasti paikkoihin tutustuen. Lauantaina oli kisa, josta löytyy kuvaus alempaa tästä blogista. Sunnuntaina olimme jo maastossa palauttelemassa...

Käyskentelyä rannalla


...isännän kävely muistutti sellaista akuankan tepsutusta, mutta mulla ei ole muita vaikeuksia kuin alamäki astunta.

Missasin jonkun nakuäijä näyn dyyneillä kun keskityin vaan ihailemaan meren aaltoja. Kävelylenkin jälkeen autolla hotellille tänne San Agustiin, joka muuten on täynnä ruotsalaisia eläkeläisiä. Hieman olemme poikkeavia hotellivieraita, mutta ei se mitään, hyvin ollaan toimeen tultu. Nämä eläkeläiset vaan keskittyvät kaiket päivät loikoilemaan aurinkotuoleilla altaalla ja käristävät itseeän. kukaan ei edes ui, vaikka allas on iso ja hieno.

Burger Kingissä mättöö naamaan, en ollutkaan oikein saanut maratonin jälkeen kunnolla syödyksi joten hyvältä maistui. Sitten uinti altaalla ja kohta taas kohti seuraavaa seikkailua..


Tuhannen mutkan kautta


Ajettiin jumalattoman mutkaista ja äärimmäisen kapeaa, yhä kapenevaa tietä ylös n. 900 metrin korkeuteen, josta oli tarkoitus nousta jalkapatikassa Taurolle (1214 m), mutta missattiin pari pikkuruista levennystä tiessä eikä uikkarin tekeminen kesken alamäen ollut minkäänlaiselle kuskille - edes hyvälle sellaiselle joka isäntä kyllä on - mahdollista ja jouduttiin vain jatkamaan matkaa alamäkeen. Oikea käteni oli puristanut ovenkahvaa jännityksestä jo niin kauan että se meni kramppiin. Olemme ajaneet moottoripyörällä useamman kerran Alppien yli ja mutkaisilla alppiteillä sekä myös Norjassa, mutta missään en muista, että olisi ollut näin kiperiä neulansilmämutkia ja kapeita teitä. Teneriffalla oli toki myös. Näin ylempää tieltä alaspäin ajaettaessa, että etäämmällä oli todella iso pato ja siellä padon päällä näkyi autoja, joten päätettiin yrittää sinne.


Kylän nimi oli Soria ja patoa oli rakennettu peräti kymmenen vuoden ajan, nyt se näytti suorastaan hylätyltä. Pikkuruisen kylä ainokaisen kahvilan parkkipaikalle pystyi jättämään auton. Juotiin pikaiset kahvit ja jatkettiin jalan matkaa. Oli todella hieno paikka.

Tunkkaaminen pari sataa metriä ylös polkua oli helppoa, mutta kun arvattiin ettei alastulo ole herkkua niin ei jatkettu sen pitempään.

"Gran Canarian keskustassa on kaksi saaren kauneinta tekojärveä. Ninas ja Soriajärvi. Soriajärvi sijaitsee palmukeitaassa. Polkuja reunustavat tyräkit, viikuna- ja mantelipuut."

Ja kuten aina, kamera kulkee mukana ja joskus täytyy nähdä vaivaa vaihtaa välillä siihen myös makrolinssi :)


Rinteessä näkyi myös pari telttaa ja joku telttailija oli ilmeisesti majoittunut ihan pitemmäksikin aikaa, koska oli rakentanut jonkinlaisen pitempiaikaisen majoitteen. Polut olisivat risteilleet sinne tänne, mutta valittiin vain yksi. Keskellä oli aivan valtavan hieno rotko, ihme ettei opaskirjassamme Gran Canarian retkeilyopas, ollut siitä minkäänlaista mainintaa. Padolla oli hieno iso kivipaasi koristeltuna ilmeisesti padon rakentamiseen myötävaikuttaneiden kuvin ja siitä tekstiä, josta emme tietenkään saaneet muuta selvää, kuin että padon rakentamiseen oli kulunut kymmenen vuotta. Rakennelmat padon seinämillä suoraan alas rotkoon, arvelisin että enemmän kuin satametriä luotisuoraan alas oli aivan mahtavan näköiset!
Jos olisi ollut enemmän aikaa ja voimia ja reisilihoissa hieman vähemmän hidastuttavaa herkkyyttä niin tämmöinen reitti löytyisi alueelta, kuvaus lainattu netistä:

"Patikkareitti, joka tutustuttaa sinut Gran Canarian patoihin ja mäntymetsiin


Tämä patikkareitti kulkee Gran Canarian sydämessä sijaitsevan Mogánin läheltä, ja sillä kuljetaan Nublon ja Pilanconesin luonnonpuistojen läpi. Kokeneille patikoitsijoille soveltuvaan 12,2 kilometrin mittaiseen kierrokseen kuuluu maastoteitä, polkuja ja teitä. Reitti lähtee Degollada de Cruz Grandelta, ja se kulkee upean mäntymetsän kautta Sorian padolle, joka on saaren suurin. Reitti kulkee myös Cañada del Almácigonin alueen läpi, ja siellä patikoitsijat voivat tutustua vaikuttaviin tuliperäisiin muodostelmiin."

Päivän liikunnat: 8,2 km 3 h 15 min, nousua 250 m

Ei kommentteja: